Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(22)
Forma i typ
Książki
(22)
Poradniki i przewodniki
(7)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Proza
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(17)
wypożyczone
(5)
nieokreślona
(2)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
św. Jana 10 (Dorośli)
(13)
Łaska 46/48 (Filia 2)
(4)
20 Stycznia 14 (Filia 4)
(5)
św. Jana 10 (Dzieci)
(1)
Jana Pawła (Filia 6 Szpital)
(1)
Czytelnia św. Jana 10 (Dzieci)
(1)
Autor
Pawlikowska Beata (1965- )
(2)
Szymanderska Hanna
(2)
Adamska Elżbieta
(1)
Broniek Dominik
(1)
Caprari Małgorzata
(1)
Chojnacka Romana
(1)
Czerwińska-Rydel Anna (1973- )
(1)
Demaria Kevin
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Dymek Marta
(1)
Fedak Alina
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Grzędowicz Jarosław (1965- )
(1)
Jackowska Wanda
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Kawecki Edward
(1)
Kręglicka Agnieszka
(1)
Kubera Marcin
(1)
Lasocka Zofia (ilustratorka)
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Mucha Anna (1980- )
(1)
Ochman Paweł
(1)
Pawlikowaka Beata (1965- )
(1)
Popin Viktoriya Autor
(1)
Przytuła Jolanta
(1)
Sora Marcello
(1)
Swulińska-Katulska Aleksandra
(1)
Tomaszewska-Bolałek Magdalena
(1)
Wolański Robert (fotograf)
(1)
Zygmuntowicz Andrzej
(1)
Łacna Olga
(1)
Łebkowski Marek
(1)
Łebkowski Mikołaj
(1)
Żak Paweł
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(8)
2000 - 2009
(8)
Okres powstania dzieła
2001-
(8)
Kraj wydania
Polska
(22)
Język
polski
(22)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Kuchnia polska
(15)
Kuchnia regionalna
(4)
Kultura stołu
(3)
Kuchnia peruwiańska
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Kulinaria
(2)
Literatura podróżnicza polska
(2)
Obrzędy
(2)
Obyczaje
(2)
Pawlikowska, Beata (1965- )
(2)
Święta
(2)
Ciasta
(1)
Desery
(1)
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(1)
Dziedzictwo kulinarne
(1)
Grzędowicz, Jarosław
(1)
Grzędowicz, Jarosław. Obrona konieczna
(1)
Grzędowicz, Jarosław. Pocałunek Loisetty
(1)
Grzędowicz, Jarosław. Specjały kuchni Wschodu
(1)
Grzędowicz, Jarosław. Weneckie zapusty
(1)
Grzędowicz, Jarosław. Wypychacz zwierząt
(1)
Grzędowicz, Jarosław. Zegarmistrz i łowca motyli
(1)
Kuchnia staropolska
(1)
Kuchnia ukraińska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Mucha, Anna (1980- )
(1)
Podróże
(1)
Polacy za granicą
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Przyroda
(1)
Rodzina
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Weganizm
(1)
Zabytki kultury
(1)
Temat: dzieło
Buran wieje z tamtej strony
(1)
Farewell Blues
(1)
Hobby ciotki Konstancji
(1)
Nagroda
(1)
Trzeci Mikołaj
(1)
Weekend w Spestreku
(1)
Wilcza zamieć
(1)
Temat: czas
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Peru
(2)
Islandia
(1)
Liechtenstein
(1)
Norwegia
(1)
Toskania (Włochy)
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(7)
Publikacja bogato ilustrowana
(3)
Książki kucharskie
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Opowiadania i nowele
(1)
Opowiadanie fantastyczne
(1)
Opowiadanie polskie
(1)
Opracowanie
(1)
Pamiętniki polskie
(1)
Poradniki
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(6)
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Historia
(2)
Hobby i czas wolny
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
22 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
św. Jana 10 (Dorośli)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641/642 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 2.
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
św. Jana 10 (Dorośli)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Publ. klubu Świat Książki nr 6262.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Jana Pawła (Filia 6 Szpital)
Brak informacji o dostępności: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Łaska 46/48 (Filia 2)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia polska : zdrowo, smacznie, wyśmienicie. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Dragon, copyright 2015. - 63, [1] strona : ilustracje kolororowe ; 25 cm.
(Dobra Kuchnia.)
Na stronie tytułowej i okładce: Pokaż się z dobrej kuchni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
św. Jana 10 (Dorośli)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia św. Jana 10 (Dzieci)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 39/P (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
20 Stycznia 14 (Filia 4)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
Brak okładki
Pozostałe zbiory
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
św. Jana 10 (Dorośli)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
św. Jana 10 (Dorośli)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinna kuchnia regionalna / Paweł Ochman. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2020. - 341, [3] strony : ilustracje, fotografie ; 23 cm.
Na okładce: autor bloga Weganon.
Kulinarna podróż po wszystkich regionach Polski. Zapomniane i nowe dania w wersjach roślinnych Poznajcie historię potraw i jaki wpływ na kuchnie regionalne miały zabory, warunki przyrodnicze, miejscowa ludność, a także położenie geograficzne. Czym są dziędziuchy na Lubelszczyźnie, hołubcie na Pomorzu Zachodnim, fujarki pastusze na Podkarpaciu, ruchańce na Kujawach czy bomby legnickie na Dolnym Śląsku. Przekonacie się, jak smakują ziemniaki z jagodami, „pizza” z Borów Tucholskich i owocowe zupy z niezwykłymi dodatkami. Dowiedzcie się, co zrobić z czerstwego chleba, gdzie dodać pasternak, brukiew i kalarepę. Co króluje na świątecznych stołach Śląska czy Małopolski. Jakie słodkości na Tłusty Czwartek można przygotować na Pomorzu, Mazowszu, Kujawach czy Podlasiu. Zaskoczeń nie będzie końca – choćby takich, że wiele tradycyjnych polskich potraw jest wegańskich od stuleci. Przygotujecie z prostych i tanich składników wyjątkowe potrawy na słodko i wytrawnie. Na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Poznajcie regionalną kuchnię naszego kraju z użyciem roślinnych składników i cieszcie się wyjątkowym smakiem.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Łaska 46/48 (Filia 2)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
20 Stycznia 14 (Filia 4)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
św. Jana 10 (Dorośli)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
20 Stycznia 14 (Filia 4)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
św. Jana 10 (Dorośli)
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 641/642
Książka
W koszyku
Tradycje kulinarne Polski / Magdalena Tomaszewska-Bolałek. - Warszawa : Hanami Radosław Bolałek, 2023. - 350, [2] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 24 cm.
Tradycje kulinarne Polski to książka prezentująca kuchnię Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Publikacja wzbogacona została anegdotami, legendami, opowieściami oraz odniesieniami do literatury i sztuki. Znalazło się w niej miejsce dla kuchni sarmackiej, a także regionalnej. Uzupełnieniem całości jest rozdział o turystyce kulinarnej oraz 19 prostych przepisów na mniej znane dania z różnych części Polski. Partnerami publikacji są: Bunkatura, Gospodarstwo Podole Wielkie, Hanami, Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego”, LaCava, Muzeum Pałacu króla Jana III w Wilanowie, Muzeum Toruńskiego Piernika oddział Muzeum Okręgowego w Toruniu, Muzeum Polskiej Wódki, Stowarzyszenie Polska Wódka, Szlak Kulinarny Śląskie Smaki, Śląska Organizacja Turystyczna, VIVAMIX – Oficjalny Dystrybutor KitchenAid w Polsce. Medialnie projekt wspierają: Kuchniokracja, Mistrz Branży, Podróże kulinarne, Radio Kulinarne oraz Wydarzenia Kulinarne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
św. Jana 10 (Dorośli)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641/642 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 279, [1] strona : fotografie ; 29 cm.
Marta Dymek jest autorką bloga Jadłonomia.
Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników. Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków. "Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć - jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni. A przede wszystkim: jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu - w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
św. Jana 10 (Dorośli)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Wymiana" to pełna ciekawostek książka o podróży przez 4 kraje - Polskę, Norwegię, Islandię i Liechtenstein. Czytając ją, dołączasz do wyprawy Stefana, Alexa, Elin, Nory i Kacpra.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
św. Jana 10 (Dzieci)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Op/II (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
20 Stycznia 14 (Filia 4)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(8) (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
św. Jana 10 (Dorośli)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(8) (2 egz.)
Książka
W koszyku
Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie - poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię. Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu. Autorzy "Kapłonów i szczeżui" to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
20 Stycznia 14 (Filia 4)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
św. Jana 10 (Dorośli)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4 WŁOCHY) (1 egz.)
Łaska 46/48 (Filia 2)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4)WŁOCHY (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Bestsellery Polskiej Fantastyki.)
Zawiera: Hobby ciotki Konstancji ; Zegarmistrz i łowca motyli ; Nagroda ; Buran wieje z tamtej strony ; Obrona konieczna ; Pocałunek Loisetty ; Specjały kuchni Wschodu ; Farewell Blues ; Weneckie zapusty ; Wypychacz zwierząt ; Weekend w Spestreku ; Trzeci Mikołaj ; Wilcza zamieć.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
św. Jana 10 (Dorośli)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.162.1-3 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej