Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(147)
Forma i typ
Książki
(146)
Poradniki i przewodniki
(118)
Publikacje popularnonaukowe
(13)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(7)
Proza
(7)
Ksiązki
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(125)
wypożyczone
(34)
nieokreślona
(4)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
św. Jana 10 (Dorośli)
(67)
Łaska 46/48 (Filia 2)
(24)
20 Stycznia 14 (Filia 4)
(41)
św. Jana 10 (Dzieci)
(29)
Jana Pawła (Filia 6 Szpital)
(2)
Czytelnia św. Jana 10 (Dorośli)
(1)
Autor
Maciąg Agnieszka (1969- )
(4)
Wolański Robert (fotograf)
(4)
Drukort Magdalena
(3)
Naklicka-Kleser Jolanta
(3)
Bareła Malwina
(2)
Bielecka Jadwiga
(2)
Cieślowska Beata
(2)
Clase Mia (1977- )
(2)
Dąbrowska Beata Anna
(2)
Dąbrowska Ewa (internista)
(2)
Högström Justyna
(2)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(2)
Krawczyk Marta
(2)
Krzyżanek Joanna
(2)
Makarowska Magdalena
(2)
Nertby Aurell Lina (1978- )
(2)
Panek Edyta
(2)
Pawlikowska Beata (1965- )
(2)
Pustelnik Anastazja
(2)
Szaciłło Karolina
(2)
Szaciłło Maciej
(2)
Zasuwa Iwona
(2)
Abramczyk Beata
(1)
Amar-Constantini Delphine
(1)
Andrasik Roman
(1)
Apostolidis Piotr (1979- )
(1)
Bakuła Hanna (1950- )
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Barowicz Tadeusz
(1)
Barowicz Tadeusz (1945- )
(1)
Bator Julita
(1)
Bereta-Jankowska Anna
(1)
Bielowski Artur
(1)
Biłas Katarzyna (kulinaria)
(1)
Blard-Quintard Aurélie
(1)
Blumenthal Heston
(1)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(1)
Borzobohata-Sawicka Maria
(1)
Bryś Wojciech
(1)
Brzegowy Maria
(1)
Brzozowska Maria
(1)
Bucholz Dinah
(1)
Bąk Jolanta
(1)
Bąkowska Marta
(1)
Carlsson Sonja (1958- )
(1)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(1)
Chodakowska Ewa (1982- )
(1)
Cieślak Jan (1889-1995)
(1)
Cieślowska Patrycja
(1)
Ciseł Marcin
(1)
Ciężadło Hanka
(1)
Contestabile Gabriella
(1)
Cooper Leanne
(1)
Czarkowska Iwona
(1)
Czarkowska Iwona (1970- )
(1)
Dajka Krystyna
(1)
Denbury Jo
(1)
Dragan Justyna
(1)
Drouet Valéry
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Dymek Marta
(1)
Dziewońska Dorota
(1)
Fabisińska Liliana (1971- )
(1)
Ferdek Anna
(1)
Fiedoruk Andrzej
(1)
Forêt Rosalee de la (1980- )
(1)
Fronczak Jacek
(1)
Fuhrman Joel
(1)
Gavin Paola
(1)
Gembacka Magdalena
(1)
Gepert Dorota
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Gessler Mateusz
(1)
Gouny Nicolas (1973- )
(1)
Graboń Ika
(1)
Grzegorczyk Magdalena
(1)
Grzyb Katarzyna (tłumaczka)
(1)
Gwis Asia
(1)
Górecka Dominika
(1)
Góźdź Joanna
(1)
Harper Charise Mericle
(1)
Harper Charise Mericle. Next best Junior Chef (pol.)
(1)
Hobday Cara
(1)
Horodyska Ewa (1964- )
(1)
Huff Lisa
(1)
Ingels Darin
(1)
Jakimowicz-Klein Barbara
(1)
Janikowska Anna
(1)
Jarosz Ewa
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Jatowska Magdalena
(1)
Jóźwiak Małgorzata (kulinaria)
(1)
Kalemba-Drożdż Małgorzata
(1)
Kamińska Aleksandra (1980- )
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Kastelik Ewa
(1)
Katz Sandor Ellix (1962- )
(1)
Kavoukis Lefteris
(1)
Kawecki Edward
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(23)
2010 - 2019
(113)
2000 - 2009
(10)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(115)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
2018
(1)
Kraj wydania
Polska
(146)
Język
polski
(146)
Odbiorca
Dzieci
(12)
6-8 lat
(10)
9-13 lat
(10)
Młodzież
(9)
14-17 lat
(3)
Rodzice
(3)
Dorośli
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(26)
Literatura angielska
(3)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura niemiecka
(1)
Literatura szwedzka
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(15)
Zdrowe żywienie
(14)
Kucharstwo
(11)
Potrawy dietetyczne
(10)
Odżywianie
(9)
Ciasta
(7)
Dietetyka
(7)
Gotowanie
(7)
Kulinaria
(6)
Kuchnia polska
(5)
Kuchnia wegańska
(5)
Kuchnia wegetariańska
(5)
Przetwory owocowo-warzywne
(5)
Dieta oczyszczająca
(4)
Potrawy dla dzieci
(4)
Zupy
(4)
Desery
(3)
Kanapki i przekąski
(3)
Kobieta
(3)
Koktajle
(3)
Kucharze
(3)
Kultura stołu
(3)
Medycyna niekonwencjonalna
(3)
Obyczaje i zwyczaje
(3)
Owoce
(3)
Posiłki na wynos
(3)
Postawy
(3)
Przepisy kulinarne
(3)
Styl życia
(3)
Warzywa
(3)
Wino
(3)
Żywność
(3)
Żywność prozdrowotna
(3)
Alkohole
(2)
Choroby układu pokarmowego
(2)
Dekoracja potraw
(2)
Dieta
(2)
Dieta bezglutenowa
(2)
Dieta owocowo-warzywna
(2)
Fast food
(2)
Flora bakteryjna jelit
(2)
Gotowanie na parze
(2)
Higiena
(2)
Insulinooporność
(2)
Jakość żywności
(2)
Jedzenie (czynność)
(2)
Kiszenie żywności
(2)
Kuchnia klasztorna
(2)
Leczenie dietą
(2)
Nalewka (napój alkoholowy)
(2)
Napoje alkoholowe
(2)
Pieczywo
(2)
Potrawy jednogarnkowe
(2)
Potrawy szybkie i łatwe
(2)
Potrawy świąteczne
(2)
Przyprawy
(2)
Rodzina
(2)
Rośliny jadalne dzikie
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Surówki i sałatki
(2)
Słodycze
(2)
Weganizm
(2)
Ziołolecznictwo
(2)
Śniadanie
(2)
Afrodyzjaki
(1)
Alergia pokarmowa
(1)
Alergicy
(1)
Artretyzm
(1)
Bakuła, Hanna (1950- )
(1)
Borelioza
(1)
Celiakia
(1)
Choroba Hashimoto
(1)
Choroby jelit
(1)
Choroby ludzi
(1)
Choroby stawów
(1)
Chorzy
(1)
Chwasty
(1)
Cukier
(1)
Cukiernictwo
(1)
Cukrzyca
(1)
Córki Bożej Miłości
(1)
Dieta Doktor Grace
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Dieta antyrakowa
(1)
Dieta bezcukrowa
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta fleksitariańska
(1)
Dieta niskocholesterolowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta paleo
(1)
Dieta pegańska
(1)
Dom
(1)
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(1)
Dzieci
(1)
Dzieciństwo
(1)
Dziecko
(1)
Dziewczęta
(1)
Ekologia
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Temat: dzieło
Harry Potter
(1)
Temat: czas
2001-
(8)
1945-1989
(4)
1989-2000
(4)
1901-2000
(3)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Świat
(2)
Europa Środkowo-Wschodnia
(1)
Finlandia
(1)
Gruzja
(1)
Pogórze Dynowskie
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(69)
Publikacja bogato ilustrowana
(51)
Przepisy kulinarne
(46)
Poradnik
(45)
Opracowanie
(7)
Opowiadania i nowele
(4)
Wydawnictwa popularne
(4)
Publikacje dla dzieci
(3)
Biografia
(2)
Relacja z podróży
(2)
Reportaż
(2)
Autobiografia
(1)
Książki dla przedszkolaków
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Poradniki
(1)
Powieść
(1)
Powieść biograficzna
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(143)
Medycyna i zdrowie
(31)
Styl życia, moda i uroda
(10)
Historia
(6)
Etnologia i antropologia kulturowa
(4)
Hobby i czas wolny
(4)
Podróże i turystyka
(3)
Socjologia i społeczeństwo
(3)
Edukacja i pedagogika
(2)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Biologia
(1)
Dom i ogród
(1)
Psychologia
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
147 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
św. Jana 10 (Dorośli)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
BLW : metoda żywieniowa : daj dziecku wybór / Ewa Sypnik-Pogorzelska, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska. - Wydanie trzecie. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2024. - 207, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Na okładce: W książce znajdziesz kompendium wiedzy na temat BLW, niemal 100 przepisów na pełnowartościowe posiłki, BLISS, czyli zmodyfikowaną wersję BLW.
Wychowaj odważnego odkrywcę nowych smaków • Kompendium wiedzy na temat BLW • Niemal 100 przepisów na pełnowartościowe posiłki • BLISS, czyli zmodyfikowana wersja BLW Jak rozszerzać dietę dziecka? W jaki sposób sprawdzić, czy się najada i czy nie brakuje mu witamin? Zdaj się na intuicję i zaufaj swojemu maleństwu! Podaj mu kilka wartościowych pokarmów i pozwól zdecydować, co chce zjeść. Dziecko musi zapoznać się z jedzeniem – sprawdzić jego konsystencję, kolor, zapach i smak. Właśnie na tym opiera się metoda BLW. Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj do książki napisanej przez doświadczone dietetyczki i mamy. Co w niej znajdziesz? - Wskazówki dotyczące rozszerzania diety dziecka do pierwszego roku życia. - Informacje o BLW – wprowadzaniu tej metody żywienia, jej głównych zasadach i zaletach. - Przepisy na proste, smaczne i wartościowe posiłki nie tylko dla twojego dziecka, lecz także dla całej rodziny
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
20 Stycznia 14 (Filia 4)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
św. Jana 10 (Dorośli)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
św. Jana 10 (Dorośli)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Edipresse Książki)
na okładce : Odporność na cały rok.
Dania na wynos, zwane pieszczotliwe „nawynosami”, to nieodłączny element mojego menu. Odkąd pamiętam, wiodę tułacze życie śpiewograjka, który musi wszak coś jeść poza domem. Od kiedy moje nawyki żywieniowe uległy ewolucji (żeby nie powiedzieć rewolucji), grzeszenie zbyt częstym jedzeniem na mieście już mi nie w smak. Dlatego wożę ze sobą torby pełne smakowitości w trasę, a kiedy zapasy się kończą, robi się przestrzeń na małe grzeszki. Po co? Dlaczego? Bo wiem, że moja odporność (rzecz niezwykle istotna w dzisiejszych niełatwych czasach) zależy ode mnie! Każdy kęs ma znaczenie – i ten odżywczy, i ten grzeszny. A najważniejsze są zdrowe proporcje! Dlatego moja Smakoterapia to dążenie do harmonii i równowagi, które są podstawą odporności. [od Autora]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Łaska 46/48 (Filia 2)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Łaska 46/48 (Filia 2)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 279, [1] strona : fotografie ; 29 cm.
Marta Dymek jest autorką bloga Jadłonomia.
Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników. Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków. "Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć - jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni. A przede wszystkim: jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu - w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
św. Jana 10 (Dorośli)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
św. Jana 10 (Dorośli)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
św. Jana 10 (Dorośli)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
20 Stycznia 14 (Filia 4)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Fascynująca opowieść o życiu absolutnej królowej polskiej gastronomii i jednej z najbardziej znanych i wpływowych Polek. Szczera i dotychczas nieznana historia, z której dowiadujemy się, jak długa i krętą drogę musiała przejść bohaterka, aby być tu, gdzie jest obecnie."
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
św. Jana 10 (Dorośli)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (2 egz.)
Łaska 46/48 (Filia 2)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta : niski indeks glikemiczny : cukrzyca, insulinooporność, otyłość / Daria Pociecha. - Wydanie I. - [Warszawa] : [Wydawnictwo SBM Sp. z o.o.], [copyright 2019]. - 188, [4] strony : fotografie, ilustracje ; 25 cm.
To doskonały poradnik dla tych, którzy cierpią na cukrzycę, insulinooporność czy otyłość W książce w przystępny sposób omawiamy zasady zdrowego odżywiania oraz wskazujemy schematy prawidłowego komponowania posiłków. Podpowiadamy także, jak obliczyć indeks i ładunek glikemiczny. W poradniku podajemy przepisy na potrawy o niskim IG. Bardzo przydatna jest tabela zawierająca wartości indeksu glikemicznego poszczególnych produktów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
20 Stycznia 14 (Filia 4)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tak dziś jemy : biografia jedzenia / Bee Wilson ; tłumaczenie: Magda Witkowska. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo Sine Qua Non, 2020. - 487, [2] strony : ilustracje ; 22 cm.
Na okładce: Jak rewolucja żywieniowa zmieniła nasze ciała, życie i świat.
Na książce: 10 lat razem Wydawnictwo Sine Qua Non.
Tytuł oryginału: The way we eat now: strategies for eating in a word of change.
Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni. Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość – paradoksalnie – coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
św. Jana 10 (Dorośli)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 612 (1 egz.)
20 Stycznia 14 (Filia 4)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie - poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię. Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu. Autorzy "Kapłonów i szczeżui" to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
20 Stycznia 14 (Filia 4)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
św. Jana 10 (Dorośli)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów. Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo? Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata. Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim mnóstwo ciekawostek o charakterystycznych składnikach, potrawach i zwyczajach, a także dwa łatwe do wykonania przepisy. Wyszukiwanie ciekawych informacji ułatwi spis treści, indeks oraz oś czasu, przedstawiająca najważniejsze wydarzenia i odkrycia kulinarne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
św. Jana 10 (Dzieci)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zapraszamy do zapoznania się z Poradnikiem, w którym piszemy: o czym powinniśmy porozmawiać z wychowawcą i dyrekcją szkoły, jak sprawdzić szkolną stołówkę, czy możliwy jest bezglutenowy obiad w szkole, jak przekazać informacje o diecie dziecka jego kolegom i koleżankom oraz ich rodzicom, aby potrafili i nie bali się ugościć naszego bezglutenowca, jakie są zasady bezpiecznego przygotowywania bezglutenowych posiłków, jak pomóc dziecku wyjechać na zieloną szkołę lub wycieczkę, co zapakować do śniadaniówki naszego ucznia. Ten podstawowy pakiet informacji będziemy sukcesywnie poszerzać o nowe materiały dla rodziców i szkoły. Chcielibyśmy, aby coraz więcej szkół w Polsce było przyjaznych dzieciom na diecie bezglutenowej. Będziemy się starać nawiązać w tej kwestii współpracę z odpowiednimi instytucjami, ale niewiele uda się zmienić bez pracy u podstaw, pomiędzy rodzicami dzieci z celiakią a ich nauczycielami. Wierzymy głęboko, że kropla drąży skałę. Dlatego apelujemy do wszystkich rodziców – nie bójcie się mówić o celiakii i diecie bezglutenowej, przekazujcie materiały edukacyjne najbliższemu otoczeniu swojego dziecka, uczcie empatii. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Jana Pawła (Filia 6 Szpital)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Menu świata / Jacek Pałkiewicz. - Warszawa : Świat Książki Wydawnictwo, 2017. - 317 stron : fotografie ; 21 cm.
Kto nie jadł z patelni sąsiada, niewiele o nim wie. Docierając do niezliczonych miejsc, osad, wiosek, przysiółków, metropolii, miałem okazję - ale przecież i konieczność -obcować z wieloma niezwykłymi potrawami. Nieraz przyszło mi łamać żywieniowe tabu wszczepione nam przez europejską kulturę. To się je, tamtego nigdy w życiu, to wspaniałe, tamto obrzydliwe. Iluż ludzi robi takie uwagi, przyjmując je za pewnik i nie czyniąc nigdy kroku w stronę wniknięcia w tradycję odwiedzanych grup etnicznych? Ideą tej książki jest ukazanie czytelnikowi nieskończonej różnorodności kulinarnej ludzi mieszkających pod każdą szerokością geograficzną, od najdalszych, odległych nie tylko w przestrzeni, ale i w czasie (kulturowo) plemion dżungli amazońskiej aż po bliskich nam Słowian zamieszkujących Syberię.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
20 Stycznia 14 (Filia 4)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(100) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Siostra Anastazja : życie pełne smaku / Sławomir Rusin. - Kraków : Wydawnictwo WAM, 2019. - 170, [6] stron : fotografie ; 21 cm.
Książka zawiera rozmowę z siostrą Anastazją. Na okładce: Historia przeplatana przepisami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
20 Stycznia 14 (Filia 4)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 27 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Łaska 46/48 (Filia 2)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
Na marne / Marta Sapała. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2019. - 284 [4] strony ; 22 cm
(Reportaż)
Mówi się, że z roku na rok marnujemy coraz więcej żywności, a w śmietnikach lądują kilogramy resztek, które mogłyby stanowić pełnowartościowe pożywienie. Wyrzucamy to, co wydaje nam się niejadalne: sterty ziemniaczanych obierków, dziesiątki suchych kromek chleba, resztki jogurtu zalegające na dnie plastikowych kubeczków, obite jabłka, opakowania z przeterminowanym makaronem, którego nie zdążyliśmy ugotować. Ale czy na pewno marnotrawstwo żywieniowe rośnie w tak szybkim tempie, jak straszą nas media? Marta Sapała postanowiła zbadać ten temat. Rozmawia z ludźmi, którzy żywią się tym, co znajdą w śmietnikach, zagląda do kompostowników i kuchennych szafek swoich rozmówców, szpera w kontenerach przy dyskontach spożywczych, oddaje głos ludziom bez domu i tym, którzy oszczędzanie mają we krwi. Odwiedza miejsca, w których powstaje żywność, i te, w których kończy się jej droga. Zagląda do magazynów w supermarketach i bankach żywności. Ludzkie portrety splata ze statystykami i opiniami ekspertów. Nie boi się również podawać w wątpliwość powtarzanych w mediach obiegowych opinii dotyczących marnotrawstwa. „Na marne” to zbiór reportaży o naszych codziennych nawykach i doskonała lekcja odpowiedzialnej konsumpcji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
św. Jana 10 (Dorośli)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej