Form of Work
Książki
(22)
Poradniki i przewodniki
(6)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Status
available
(16)
unavailable
(6)
unknown
(2)
only on-site
(1)
Branch
św. Jana 10 (Dorośli)
(13)
Łaska 46/48 (Filia 2)
(4)
20 Stycznia 14 (Filia 4)
(5)
Jana Pawła (Filia 6 Szpital)
(2)
Czytelnia św. Jana 10 (Dzieci)
(1)
Author
Pawlikowska Beata (1965- )
(3)
Szymanderska Hanna
(2)
Adamska Elżbieta
(1)
Broniek Dominik
(1)
Caprari Małgorzata
(1)
Chojnacka Romana
(1)
Demaria Kevin
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Dymek Marta
(1)
Fedak Alina
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Grzędowicz Jarosław (1965- )
(1)
Jackowska Wanda
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Kawecki Edward
(1)
Kręglicka Agnieszka
(1)
Kubera Marcin
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Mucha Anna (1980- )
(1)
Ochman Paweł
(1)
Pawlikowaka Beata (1965- )
(1)
Popin Viktoriya Autor
(1)
Przytuła Jolanta
(1)
Sora Marcello
(1)
Swulińska-Katulska Aleksandra
(1)
Wolański Robert (fotograf)
(1)
Zaręba Andrzej (1964- )
(1)
Zygmuntowicz Andrzej
(1)
Łacna Olga
(1)
Łebkowski Marek
(1)
Łebkowski Mikołaj
(1)
Żak Paweł
(1)
Year
2020 - 2021
(4)
2010 - 2019
(9)
2000 - 2009
(9)
Time Period of Creation
2001-
(6)
Country
Poland
(22)
Language
Polish
(22)
Demographic Group
Literatura polska
(1)
Subject
Kuchnia polska
(14)
Kuchnia peruwiańska
(3)
Pawlikowska, Beata
(3)
Kuchnia regionalna
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Kulinaria
(2)
Kultura stołu
(2)
Literatura podróżnicza polska
(2)
Obrzędy
(2)
Obyczaje
(2)
Święta
(2)
Ciasta
(1)
Desery
(1)
Dumanowski, Jarosław
(1)
Grzędowicz, Jarosław
(1)
Grzędowicz, Jarosław. Obrona konieczna
(1)
Grzędowicz, Jarosław. Pocałunek Loisetty
(1)
Grzędowicz, Jarosław. Specjały kuchni Wschodu
(1)
Grzędowicz, Jarosław. Weneckie zapusty
(1)
Grzędowicz, Jarosław. Wypychacz zwierząt
(1)
Grzędowicz, Jarosław. Zegarmistrz i łowca motyli
(1)
Kuchnia Europy Środkowo-Wschodniej
(1)
Kuchnia staropolska
(1)
Kuchnia ukraińska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Makłowicz, Robert
(1)
Mucha, Anna
(1)
Polacy za granicą
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Weganizm
(1)
Subject: work
Buran wieje z tamtej strony
(1)
Farewell Blues
(1)
Hobby ciotki Konstancji
(1)
Nagroda
(1)
Trzeci Mikołaj
(1)
Weekend w Spestreku
(1)
Wilcza zamieć
(1)
Subject: time
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
Subject: place
Peru
(3)
Europa Środkowo-Wschodnia
(1)
Polska
(1)
Toskania (Włochy)
(1)
Genre/Form
Książka kucharska
(6)
Książki kucharskie
(3)
Literatura podróżnicza polska
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Opowiadanie fantastyczne
(1)
Opowiadanie polskie
(1)
Pamiętniki polskie
(1)
Poradniki
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Domain
Kulinaria
(6)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
22 results Filter
Book
In basket
Kuchnia polska / Elżbieta Adamska. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, cop. 2011. - 318 s., [32] s. tabl. : il. (gł. kolor.) ; 24 cm.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
św. Jana 10 (Dorośli)
There are copies available to loan: sygn. 641/642 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Kuchnia polska / [przepisy oprac. Alina Fedak]. - Warszawa : "Ex Libris" Galeria Polskiej Książki, cop. 2005. - 111, [1] s. : fot. kolor. ; 21 cm.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Łaska 46/48 (Filia 2)
There are copies available to loan: sygn. 641/642 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
św. Jana 10 (Dorośli)
All copies are currently on loan: sygn. 641/642 (1 egz.)
Book
In basket
Roślinna kuchnia regionalna / Paweł Ochman. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2020. - 341, [3] strony : ilustracje, fotografie ; 23 cm.
Na okładce: autor bloga Weganon.
Kulinarna podróż po wszystkich regionach Polski. Zapomniane i nowe dania w wersjach roślinnych Poznajcie historię potraw i jaki wpływ na kuchnie regionalne miały zabory, warunki przyrodnicze, miejscowa ludność, a także położenie geograficzne. Czym są dziędziuchy na Lubelszczyźnie, hołubcie na Pomorzu Zachodnim, fujarki pastusze na Podkarpaciu, ruchańce na Kujawach czy bomby legnickie na Dolnym Śląsku. Przekonacie się, jak smakują ziemniaki z jagodami, „pizza” z Borów Tucholskich i owocowe zupy z niezwykłymi dodatkami. Dowiedzcie się, co zrobić z czerstwego chleba, gdzie dodać pasternak, brukiew i kalarepę. Co króluje na świątecznych stołach Śląska czy Małopolski. Jakie słodkości na Tłusty Czwartek można przygotować na Pomorzu, Mazowszu, Kujawach czy Podlasiu. Zaskoczeń nie będzie końca – choćby takich, że wiele tradycyjnych polskich potraw jest wegańskich od stuleci. Przygotujecie z prostych i tanich składników wyjątkowe potrawy na słodko i wytrawnie. Na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Poznajcie regionalną kuchnię naszego kraju z użyciem roślinnych składników i cieszcie się wyjątkowym smakiem.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Łaska 46/48 (Filia 2)
There are copies available to loan: sygn. 641/642 (1 egz.)
20 Stycznia 14 (Filia 4)
There are copies available to loan: sygn. 641/642 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
św. Jana 10 (Dorośli)
There are copies available to loan: sygn. 641/642 (1 egz.)
Book
In basket
Publ. klubu Świat Książki nr 6262.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Inwentarz F6
No availability information: sygn. 641/642
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Łaska 46/48 (Filia 2)
All copies are currently on loan: sygn. 641/642 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Book
In basket
Kuchnia polska : zdrowo, smacznie, wyśmienicie. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Dragon, copyright 2015. - 63, [1] strona : ilustracje kolororowe ; 25 cm.
(Dobra Kuchnia.)
Na stronie tytułowej i okładce: Pokaż się z dobrej kuchni.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
św. Jana 10 (Dorośli)
There are copies available to loan: sygn. 641/642 (1 egz.)
No cover
Other collections
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
św. Jana 10 (Dorośli)
There are copies available to loan: sygn. 641/642 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
św. Jana 10 (Dorośli)
All copies are currently unavailable
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
św. Jana 10 (Dorośli)
All copies are currently on loan: sygn. 641/642 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia św. Jana 10 (Dzieci)
Copies are only available in the library: sygn. 39/P (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
20 Stycznia 14 (Filia 4)
There are copies available to loan: sygn. 39 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
św. Jana 10 (Dorośli)
All copies are currently on loan: sygn. 641/642 (1 egz.)
20 Stycznia 14 (Filia 4)
All copies are currently on loan: sygn. 641/642 (1 egz.)
Book
In basket
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 279, [1] strona : fotografie ; 29 cm.
Marta Dymek jest autorką bloga Jadłonomia.
Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników. Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków. "Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć - jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni. A przede wszystkim: jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu - w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
św. Jana 10 (Dorośli)
All copies are currently on loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
20 Stycznia 14 (Filia 4)
There are copies available to loan: sygn. 913(8) (1 egz.)
Book
In basket
(Na Krańce Świata.)
U dołu s. tyt. i u góry okł.: National Geographic.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Jana Pawła (Filia 6 Szpital)
There are copies available to loan: sygn. 913 (1 egz.)
Book
In basket
(Na Krańce Świata.)
U dołu s. tyt. i u góry okł.: National Geographic.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
św. Jana 10 (Dorośli)
There are copies available to loan: sygn. 913(8) (2 egz.)
Book
In basket
Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie - poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię. Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu. Autorzy "Kapłonów i szczeżui" to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
20 Stycznia 14 (Filia 4)
There are copies available to loan: sygn. 641/642 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
św. Jana 10 (Dorośli)
There are copies available to loan: sygn. 913(4 WŁOCHY) (1 egz.)
Łaska 46/48 (Filia 2)
There are copies available to loan: sygn. 913(4)WŁOCHY (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again